Mobili Mania

Kölni vásár beszámoló

IMM Cologne 2020

Mint minden területen, így a design világban is vannak meghatározó nemzetközi események, melyek nemcsak a szakma számára érdekesek és fontosak. A design világában ilyenek a vásárok, melyek közül az egyik legmeghatározóbb a kölni IMM Cologne elnevezésű esemény.
A minden év januárjában megrendezésre kerülő rendezvényen a design világ összes kiemelkedő szereplője megfordul, hogy bemutassák, valamint felfedezzék az idei év újdonságait, valamint a jövő trendjeit.

Idén a vásár szervezői 8 Trend irányvonalat határoztak meg. Alábbi összeállításunkban ezeket a főbb irányokat mutatjuk be nektek partnereink újdonságai mentén.

1. Természetközelibb életmód

Napjainkban egyre fontosabb szempont környezetünk alakításakor a fenntarthatóság. Fontos számunkra, hogy azok a tárgyak, bútorok, amikkel körbevesszük magunkat honnan jönnek, miből készülnek és mi a történetük. Előtérbe kerültek a minőségi bútorok hosszabb élettartamuk miatt, valamint a természetes anyagok használata, mint a fa, a rattan, a bambusz, a gyapjú és az alternatív bőrök.

2. Zöldebb életvitel

A városiasodás korszakában, mikor városaink telítetté válnak és az emberek életterei csökkennek, megfigyelhető, hogy egyre jobban vágyunk a természetbe. A kültér és beltér egyre inkább összekapcsolódik az otthonokban. A városi építészetben fontosabb lett a balkonok, kertkapcsolatos apartmanok kialakítása. A külterek a második nappali funkcióját töltik be, ezért a bútortervezésben kialakult az ” indoor-outdoor” kategória. Ezek a bútorok ugyan olyan esztétikai értékkel és komfortfokozattal bírnak, mint a beltéri bútorok, ugyanakkor minden kültéri paraméternek is megfelelnek, mind fény és vízállóság szempontjából.

3. Intelligens életmód

A digitális forradalom időszakában, az okos megoldások is virágkorukat élik. Ma már szinte mindent irányíthatunk telefonos applikációról: világítást, fűtést, mosógépet, hűtőt, kávéfőzőt. Egyre elterjedtebbek a tölthető vezeték nélküli lámpák, illetve a töltőállomással felszerelt bútorok.

4. Helytakarékosabb életmód

A napjaink lakhatási helyzetét jellemző városiasodás, valamint az egyre magasabb bérleti díjak és négyzetméterárak magukkal hozták az egyre kisebb méretű otthonok elterjedését. Ezzel egy időben megnövekedett az igény a helytakarékos és többfunkciós bútorokra.
“Minőség a mennyiség felett” és a “rendszerezettség menő” felkiáltásokkal sokkal több moduláris, variálható, térhez illeszthető bútort használunk. A jól alakítható, multifunkcionális fali rendszerek sokat segítenek a kis lakások helytakarékos és funkcionális bútorozásán.

5. Élettér határok nélkül

Az elvárások megváltoztak a belső terekkel szemben is. A lakások egyre kisebbek, az igények viszont nem csökkennek. Egy egylégterű, egyszobás lakásban is úgy akarjuk magunkat érezni, mintha egy loft lenne. A falakat lebontottuk, egybenyitottuk a konyhát a nappalival, a fürdőt a hálószobával. Egy modern élettér különálló szobák helyett strukturált berendezéssel különíti el a funkcionális térrészeket. Ehhez multifunkcionális és térbe állítható bútorokra van szükségünk.

6. Színes élet

Az aktuális trendet alapvetően két tendencia jellemzi. Az egyik oldalon a fa csodálatos természetes árnyalatait használjuk, kiegészítve rézzel vagy más finom fém színekkel. A másik oldalon pedig virágkorát élik az intenzív színű monokróm darabok. Merjünk bátran színeket használni, csak ügyeljünk a harmóniára!

7. Dekoratív élet

Az öltözködésünk után a második legerősebb önkifejező eszközünk az otthonunk. Ahogyan élünk, azok a tárgyak, amikkel körülvesszük magunkat, azok vagyunk mi.
Épp ezért egy térben nagyon nagy szerepet kapnak a jól megválasztott kiegészítők. Egy-egy jól megválasztott kiemelkedő darabbal óriási hatást érhetünk el. Fordítsunk nagy figyelmet az apró tárgyakra!