Mobili Mania

Újra húszas évek

Itt vannak újra a számunkra oly kedves húszas évek

Idén januárban megkezdődtek a 2020-as évek. Erről nekünk természetesen az 1920-as évek és az Art deco forgataga jut eszünkbe, amely designtörténetileg rendkívül meghatározó korszak volt. Ezért mostani hírlevelünkben párhuzamot vonunk az Art deco csodálatos tárgyai és a mai design termékek között.

Art Deco kezdete

A háború utáni helyzet felébresztette az emberekben az igényt a továbblépésre, a fejlődésre. Az I. világháború alatt rohamosan fejlődő technológia, az új anyagok és a felerősödő szabadságvágy idézett meg egy új kort. A nők ujjatlan ruhát viseltek, az emberek olvasták a Nagy Gatsbyt, jazzt hallgattak,  koktélokat ittak és charlestont táncoltak hajnalig zsúfolt szórakozó helyeken. Egészen új korszak kezdődött az enteriőr világában is.

A korszak az 1925-ös Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, párizsi iparművészeti kiállításról kapta a nevét, mely a 20. század elejét meghatározó  ipari és kereskedelmi vásár volt, ahol a kor vívmányait és a kor stílusirányzatait mutatták be.
A stílusnak nincsenek kötelező formai elemei, mégis hasonló formavilág uralja, spirálok, villámok, stilizált szökőkutak, virágfűzérek és minden, ami egzotikum.

Mai bútorok, melyeket az Art Deco formavilága inspirált

Az Art Deco stílus főként az arányokból és anyaggazdagságból építkezik. A technológiai anyagok plexi, bakelit, króm és a luxus anyagok elefántcsont, mahagóni, ébenfa, gyöngyház variációi nagyon széles lehetőségeket biztosított a bútorok sokszínűségéhez.
Ez a változatos anyaghasználat a kortárs bútortervezést is jellemzi. Illetve számos ma nagyon népszerű bútorforma is az Art Deco vonalait idézi.

Szőnyegek akkor és most

Az Art Deco belső terei bővelkedtek a mintákban és színekben. Gyakoriak voltak az extrém stilizált vagy absztrakt mértani mintás szőnyegek, függyönyök és bútorkárpitok. Ez egy ma is nagyon kedvelt mintavilág.

A lámpák aranykora

A 1920-as években a lámpák óriási virágkorukat élték. Új irányvonalak jelentek meg a vasművességben, a bonyolult architektonikus formák leegyszerűsödtek, valamint stilizált formavilág és erős kalapált texturáltság volt jellemző. Az üvegművességet a merész stilizált növényi motívumok vagy erősen geometrikus formavilág jellemezte. A korabeli lámpák sajátossága a kézműves munka és a modern formavilág volt.
Mára a formák tovább egyszerűsödtek, de az anyaghasználati változatosság továbbra is jellemzi a lámpák világát.